Motor Teklemesi Nedir?

Motor teklemesi, her araçta karşılaşılabilecek problemlerden biridir. Bu yazımızda tüm detaylarıyla motor teklemesi olursa ne yapmamız gerektiğine dair bir içerik oluşturmaya çalışacağız. Öncelikle motor teklemesinin ne olduğu, sorusunu cevaplamak istiyorum.

Motor teklemesi, aracın rölantide veya sürüş sırasında düzensiz çalışması, titreme, çekişte düşüş ya da sarsıntılı ilerleme gibi belirtilerle kendini gösteren bir problemdir. Bu problem kendini birden göstermez. Genel olarak bir ya da birden fazla aksamın düzgün çalışmaması neticesinde ortaya çıkan ve zamanla da aracın performansında ciddi bir düşüşe neden olan sorunlardan biridir. Bu açıdan sizlere motor teklemesinin nedenlerini ve çözüm yollarını anlatmaya çalışacağım.

En Sık Karşılaşılan Motor Teklemesi Sebepleri ve Çözümleri

  1. Buji Arızası

Her bujinin bir ömrü vardır. Özellikle ateşleme sırasında teklemeye neden olan bujilerin ömrü dolmuş demektedir. Bujiler genel olarak her üçüncü bakımda standart olarak değişir. Ancak aracınızı temiz kullanırsanız ya da araç kullandığınız yerler temizse bujilerin de ömrü uzar. Ancak kirlenmiş, aşınmış veya ömrünü tamamlamış bujilerin kesinlikle değişmesi gerekir. Bu kapsamda silindire düzgün kıvılcım göndermeyen bujilerin acilen değişmesi gerekir. Buji değişimi çok masraflı bir şey değildir. Genel olarak 3-5 bin TL arasında bu sorunu hemen giderebilirsiniz.

  1. Ateşleme Bobini Sorunu

Ateşleme bobini düzgün çalışmadığında silindirlere kıvılcım gitmez. Bundan dolayı da araç çalıştırılırken zorlanır. Bu kapsamda araçta ateşleme bobini sorunu varsa öncelikle servise giderek arıza tespiti yapılmalı ve sorun bobinse hemen değiştirilmelidir.

  1. Enjektör Tıkanıklığı

Önemli sorunlardan biridir. Özellikle yakıt enjektörleri kirli veya tıkalıysa, silindire yeterli yakıt gitmez. Bu da aracın performansında ciddi düşüşe neden olur. Bundan dolayı ilk yapmanız gereken işlem enjektörü temizlemektir. Eğer aşırı derecede zarar görmüşse enjektör değişimi en sağlıklı işlemdir.

  1. Hava-Yakıt Karışımında Dengesizlik

Hava-yakıt karışımındaki dengesizliğin en önemli nedeni hava filtresinin çok kirli olmasıdır. Ya da MAF denilen sensör arızalıysa bu dengesizliğin oluşmasına neden olabilir. Bunun çözümü ise hava filtresi veya MAF sensörü kontrol edilmelidir. Eğer sorun varsa bu düzeltilmelidir.

  1. Yakıt Pompası veya Yakıt Filtresi Problemi

Yakıt pompası veya yakıt filtresi ile ilgili oluşan sorunlarda yakıt sistemi yeterli basınçta çalışmaz. Bu da motorun düzensiz çalışmasına neden olur. Bu tarz durumlarda hemen yakıt filtresi değiştirilmeli, pompa kontrol edilmelidir.

  1. Subap Ayarı Bozukluğu

Subapların ayarı genellikle servis bakımları yapıldığında yeniden yapılır. Ancak bazı zamanlarda işin ehline denk gelmezseniz bu ayarlar düzgün yapılmamaktadır. Bundan dolayı da subaplar doğru kapanmıyorsa silindirler düzgün çalışmaz. Bu sorunu çözmek için işinde usta birini bularak subap ayarını yeniden yaptırmaktır.

  1. Silindirlerde Kompresyon Kaybı

Silindir kapağı, conta veya segman kaynaklı nedenler kompresyon kaybı oluşturabilmektedir. Bu sorunu çözmek için motor içi detaylı analiz ve gerekirse rektefiye yapılmalıdır.

Motor Teklemesi Nasıl Giderilir?

Motor teklemesinin birçok nedeni vardır. Özellikle düzenli bakım yapılmayan araçlarda bu sorun sıkça karşılaşılan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunla karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken OBD cihazıyla arıza kodunu bulmanızdır. OBD cihazıyla aracınızın beynine bağlanarak arıza kodlarını görebilirsiniz. OBD cihazı teklemenin hangi silindirde olduğunu gösteren bir cihazdır.

Bunun yanında aracın bakım zamanlarını atlamayın. Her aracın bir bakım km’si bulunmaktadır. Özellikle eski nesil araçlar 10 bin km’de yeni nesil araçlar ise aracın teknik verilerinde yer alan km’lerinde mutlaka bakım yapılmalıdır. Özellikle buji, bobin, hava filtresi ve yakıt filtresi gibi parçaların değişim aralıklarına dikkat etmeniz aracınızın bu tarz sorunlarla daha az karşılaşmasına neden olur.

Motor teklemesinin nedenlerinden biri de sıradan veya kalitesiz bir yakıt kullanmaktır. Bundan dolayı özellikle güvenilir markaların tercih edilmesi motor teklemesi gibi sorunların daha az görülmesini sağlamaktadır.

Motor Teklemesiyle İlgili Sık Sorulan Sorular

  1. Motor teklemesi devam ederse ne olur?

    Motor teklemesiyle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken şey sorunun nedenini bulmaktadır. Eğer bu sorunu çözme yoluna gitmezseniz aracınızın yakıt tüketimi artar, performans düşer ve sonunda da motor hasar görmeye başlar. Bundan dolayı bu tarz sorunları kısa zamanda çözmeniz yararınıza olacaktır.

  2. Motor teklemesi sadece soğukken oluyorsa ne anlama gelir?

    Soğuk havalarda çoğu kullanıcının karşılaştığı sorunlardan biridir. Eğer aracınız soğuk havalarda zor çalışıyor ya da motor teklemesi yaşıyorsanız bu sorunun en önemli nedeni buji ya da enjektör kaynaklı sorunlardır. Eğer hava ısındıkça bu sorun düzeliyorsa buji ya da enjektör ömrünün sonlarında olduğunu gösterir. Bu durumlarda bu parçaları değiştirmeniz gerekmektedir.

  3. Aracım LPG’li, tekleme yapıyor. Neden olabilir?

    LPG sistemi ülkemizde genel olarak araca sonradan takılan bir sistemdir. Bu da özellikle enjektör, regülatör veya yazılım kaynaklı ayarsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Özellikle aracınıza sonradan LPG taktıracaksanız mutlaka işin ustasına yaptırmanız gerekmektedir. Eğer aracınızda zaten varsa bu aksamın ayarlarını yine usta birine yaptırırsanız bu sorunu hemen çözebilirsiniz.

Motor teklemesi, küçük bir sorun gibi görünse de ihmâl edildiğinde daha büyük arızalara neden olabilecek sorunlardan biridir. Genel olarak bu sorunlar OBD cihazı ile yapılacak bir kontrol ve deneyimli bir usta ile sorunun kaynağı hızlıca tespit edilebilir. Özellikle motor teklemesi yaşamamak için yapmanız gereken en önemli şey periyodik bakımlarını zamanında yapmaktır.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Motor teklemesi ile siz de karşılaştınız mı? Yaşadığınız belirtiler nelerdi ve nasıl çözdünüz? Yorumlarda deneyiminizi paylaşarak diğer sürücülere yardımcı olabilirsiniz!